Dating nieuws

5 tips tegen de sleur!

Iedereen wil een spannende relatie, maar wat is een spannende relatie? Een spannende relatie is voornamelijk een relatie waarin je geinteresseerd bent in elkaar en tijd in elkaar steekt. Wanneer stellen hun relatie beschrijven als gemiddeld of prima, dan zijn dit vaak relaties die in een sleur zitten. Je staat op, je gaat naar het werk, komt thuis, kook eventueel eten en ploft daarna op de bank. In veel van deze stappen heb je geen zin of geen tijd in elkaar. Je bent namelijk moe of hebt even tijd voor jezelf nodig. Veel stellen eten dan ook niet aan een eettafel maar voor de tv. Dit zijn beschrijvingen van relaties die in een sleur zitten. Hoe voorkom je dit en zorg je ervoor dat je relatie spannend blijft?

Tip 1: Toon interesse in elkaar 

Psychologen aan de universiteit van Amsterdam hebben onderzoek gedaan naar waarom relaties eindigen. Van dit onderzoek kunnen we vooral leren wat we fout doen in een relatie en wat we juist niet moeten doen. Uit dit onderzoek is gebleken dat zowel de man als de vrouw gedurende de dag een connectie met elkaar zoeken. Een aanknopingspunt om interesse in elkaar te tonen en samen proberen te zijn. Wanneer een van de twee dit aanknopingspunt negeert of negatief hierop reageert zal dit als negatief worden ervaren door de ander waardoor het steeds lastiger wordt of demotiveert om de volgende keer weer te proberen om een connectie te maken. Bijvoorbeeld een stel zit te eten aan de eettafel. De vrouw heeft veel moeite gedaan om eten te koken en heeft zelfs zijn lievelingsgerecht gemaakt. Hij komt thuis van het werken, gaat zitten en eet zijn eten op. Tijdens het eten vraagt ze geinteresseerd hoe zijn dag was waarop hij niet reageert omdat hij op zijn telefoon zit. Wanneer ze beide zijn uitgegeten staat de man op en gaat op de bank zitten om de voetbalwedstrijd te kijken. De vrouw voelt zich hierdoor niet gewaardeerd. Ze heeft zijn lievelingseten gemaakt waar hij niet op reageert, hij wil geen gesprek voeren tijdens het eten en verwacht ook dat de vrouw de tafel afruimt en de keuken opruimt. De volgende keer zal de vrouw minder moeite doen in het eten en misschien de volgende keer ook op haar telefoon zitten omdat hij geen gesprek voert. En zo beland je langzaam in een leven dat je langs elkaar leeft en geen interesse meer in elkaar toont. 

Tip 2: Zorg voor wrijving

Een relatie kan je zien als een glas. Een glas moet je soms oppoetsen en wrijving creeren om een mooi glanzend glas te krijgen. Een relatie heeft soms ook wrijving nodig om een mooie glanzende relatie te krijgen. Wrijving wil niet gelijk zeggen dat je knallende ruzie hebt, maar het is wel belangrijk om voor jezelf op te komen en vooral te blijven communiceren wat jij vindt. Komt je partner laat thuis en irriteer je je daaraan? Laat het degene weten op een normale manier en vraag hierbij wat jij wil dat er veranderd wordt en waarom. Bijvoorbeeld: Het maakt niet uit als je later bent, want natuurlijk kan het voorkomen dat je in de file staat. Maar als je even belt of een berichtje stuurt dan zit ik niet met het eten te wachten waardoor het eten niet in de prut raakt. Wanneer je dit op een normale manier communiceert zal je ook begrip van de ander krijgen waardoor je de volgende keer misschien wel een berichtje of telefoontje krijgt dat degene later is. Krijg je dit alsnog niet wees dan niet bang om diegene er nog een keer op aan te spreken en blijf het op een opbouwende manier communiceren. Naar een schreeuwend iemand gaat niemand luisteren en ga jij niet bereiken wat je wil. 

Tip 3: Blijf communiceren met elkaar

Het klinkt misschien heel makkelijk, maar het belangrijkste is om met elkaar te blijven communiceren. Een van de belangrijkste en makkelijkste dingen om te doen of hiermee te beginnen is om kleine onbenullige dingen met elkaar te delen. Heb je een stomme dag gehad op het werk of juist een heel grappig gesprek met iemand gehad op het werk? Deel het met de ander. Hierdoor verklein of voorkom je emotionele afstand van de ander. Relatievalkuil nummer 1 is om ogenschijnlijk onbelangrijke onderwerpen niet met elkaar te delen. 

Tip 4: Wees onafhankelijk

Samen zijn is natuurlijk erg fijn. Wel is het belangrijk dat je het allebei net zo fijn vindt. Hierop komen we op deze tip, wees onafhankelijk. Door onafhankelijk te zijn blijf je eigen beslissingen nemen en behoudt je tijd voor wat jij leuk en belangrijk vindt in het leven. Vindt jij het leuk om in je vrije tijd een spelletje te doen of een boek te lezen? Zorg ervoor dat je dit dan ook blijft doen binnen de relatie. Als jij dit niet leuk vindt om te doen, kan hij op dat moment doen wat hij leuk vindt. Het is belangrijk om bij je eigen gevoel te blijven, omdat je anders teveel in de ander verweven raakt en daardoor jezelf kwijt raakt. Samen zijn is goed, maar bij teveel kan je jezelf verliezen.


Tip 5: Blijf aardig en normaal communiceren


Zoals eerder is aangegeven is communiceren erg belangrijk. Het is belangrijk dat je dit ook op een normale manier blijft doen. Heb je ruzie ga dan niet schelden. Versta je elkaar niet ga dan niet schreeuwen: WAT? maar loop even naar de ander toe en vraag wat diegene zei. Door deze kleine dingen in het huis te doen houdt je rust in het huis en creeer je een fijne omgeving. Ook als de ander op de bank zit en je bent thee aan het zetten gil dan niet door het huis: THEE! Maar doe even die stap extra en loop ernaar toe en vraag of degene thee wil. Doe zoals je op de eerste date deed, toen schreeuwde je ook niet uit luiheid of degene thee wilde. Deze kleine stapjes zorgen ervoor dat je niet te relaxed wordt in je relatie en moeite blijft doen voor de ander.

Britt Meijer

Britt Meijer schrijft voor de redactie van Datingsites.nl. Datingsites worden uitgeprobeerd en getest op elk mogelijk criterium. Is de datingsite wel of niet betrouwbaar? Vind ik hier mijn Flirt of mijn Liefde voor het leven?