Dating nieuws

Daten met checklist loopt slecht af

dating checklist nieuws

In de zoektocht naar de ware liefde van ons leven, concentreren we ons goed op het vinden van de zogenaamde “perfecte match”. Als het even kan is onze partner een kopie van onszelf en deze moet voldoen aan waslijst met vereisten. Tenminste, dat denken we, maar daar blijkt niets van waar te zijn, aldus relatiebemiddelaar Rika Ponnet. “Ik zie vaak dat mensen een (potentiele) partner aftoetsen aan het aantal overeenkomsten met zichzelf. “Wie past bij mij?” wordt gelijkgesteld aan “wie heeft dezelfde interesses?”. Die redenering is niet correct: goed op elkaar zijn afgestemd, heeft niets te maken met gedeelde interessen”, aldus Ponnet.

Desalniettemin starten mensen regelmatig een zoektocht naar iemand die tot in perfectie op henzelf lijkt. Tijdens een gesprek in mijn kantoor heb ik iemand die letterlijk zei: “ik ga graag naar Pinkpop, en zij naar Hardbass, dus dat kan niets worden”. Daar is natuurlijk niets van waar.

Eerst een voorselectie maken

Naast het verkeerde beredeneren merkt Rika Ponnet ook op dat onze manier van dating in de loop der jaren rigoureus zijn veranderd. “Vroeger leerden mensen elkaar meteen als helemaal compleet kennen. Je kwam iemand tegen op een feest of in de kroeg. Elkaar zien, en de datingcontext vielen meteen samen. Dat is nu heel anders”, legt ze uit.

We willen geforceerd liefdensgevoelens laten ontstaan. Niemand wil talloze dates die nergens toe leiden. Alvorens we met iemand daten, maken we dus een goede voorselectie op basis van overeenkomsten en gedeelde interessen. Datingwebsites en mobiele applicaties als Tinder spelen op die redenering in. “Je baseert je eerste indruk van iemand op een foto, en in het beste geval ook op een lijstje interesses, dat je kan aftoetsen aan je vereisten”, aldus Ponnet.

Je date is geen sollicitatiegesprek

Een goede klik vinden is geen moeilijke opgave. Iedereen is ongeveer met dezelfde, fundamentele dingen bezig. Nog voor onze eerste date scheppen we de nodige verwachtingen. “Die verwachtingen gaan we tijdens de (eerste) date testen. Dat is goedbedoeld, maar het is niet fair als je je gesprekspartner als een sollicitant behandeld. Volgens Ponnet heeft een succesvolle relatie niets te maken met de presentie van gedeelde interesse en overeenkomsten, maar wel met het vinden van een klik.

Do not use checklist:

  • hebben we precies dezelfde interessen?
  • bezoeken we dezelfde feesten?
  • hebben we dezelfde vrienden?
  • zijn we dezelfde types?
  • hebben we hetzelfde favoriete vakantieland?
  • houden we van dezelfde sport

Tot slot nog een gouden tip: “Interesse tonen is echt sexy”

Britt Meijer

Britt Meijer schrijft voor de redactie van Datingsites.nl. Datingsites worden uitgeprobeerd en getest op elk mogelijk criterium. Is de datingsite wel of niet betrouwbaar? Vind ik hier mijn Flirt of mijn Liefde voor het leven?