Dating nieuws

Datingsite Twoo krijgt forse privacy boete

Iedereen kent de populaire datingsite Twoo wel. Twoo is een datingsite waar je gratis kan aanmelden, kan chatten, foto’s kan delen en vooral veel nieuwe mensen kan leren kennen. Naast de web versie is Twoo ook te downloaden in de appstore voor zowel iOs als Android. Wil je optimaal gebruik maken van Twoo dan kan je kiezen voor een premium lidmaatschap of betalen per bericht. 

Twoo heeft een boete van 50.000 euro opgelegd gekregen van de Geschillenkamer van de Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA). Deze boete is opgelegd, omdat Twoo kwalijk wordt genomen persoonsgegevens te verwerken van mensen die zelf geen lid waren van de site. Deze privacy schending gebeurde met de functie waar bestaande leden hun vrienden kunnen uitnodigen om ook lid te worden van de site. 

Sins mei 2018 is er voor bedrijven die in Europa actief zijn en daarbij persoonsgegeven verwerken een nieuwe wet van kracht, de GDPR ookwel in Nederland de AVG wet genoemd. In deze wet is onder andere mogelijk gemaakt dat bedrijven die de regels overtreden sneller een boete kunnen krijgen. Volgens de GBA heeft Twoo de AVG regels zodanig overtreden dat een forse boete op zijn plek is. 

Wat deed Twoo verkeerd?

Tot de periode juni 2019 bood datingsite Twoo de optie voor leden aan om vrienden en bekenden automatisch een uitnodiging te sturen voor een lidmaatschap van de site. Deze optie werd eerst door veel andere bedrijven ook gebruikt, maar is sinds de komst van de AVG bij veel bedrijven uitgeschakeld. Door Twoo toegang te geven tot je contactenlijst van je geregistreerde e-mail was Twoo in staat alle emailadressen van je contactpersonen in te zien en te gebruiken om uitnodigingen te sturen. Daarbij werden echter de gegevens van mensen verwerkt die daar geen expliciet toestemming voor hebben gegeven. Hiermee breken ze de privacywet AVG. 

Dit was niet de enige overtreding van Twoo. Twoo gebruikt volgens GBA ook regelmatig reeds aangekruiste vakjes.  Zo geven veel leden die zich registreerden automatisch toestemming tot het verwerken van hun persoonsgegevens. Dit terwijl deze toestemming volgens regels van AVG expliciet door de gebruiker moeten worden aangegeven middels een vinkje. Deze nieuwe wet moet voorkomen dat mensen impliciet toestemming geven terwijl ze hier niet volledig van bewust zijn. 

De Ceo van Twoo heeft op de boete gereageerd: Volgens hem is zijn bedrijf zich van geen kwaad bewust en werden juist alle procedures voor het verwerken van persoonsgegevens gevolgd. Volgens hem zijn transparantie en bescherming van persoonsgegevens juist topprioriteit bij Twoo. Aldus Twoo.

Britt Meijer

Britt Meijer schrijft voor de redactie van Datingsites.nl. Datingsites worden uitgeprobeerd en getest op elk mogelijk criterium. Is de datingsite wel of niet betrouwbaar? Vind ik hier mijn Flirt of mijn Liefde voor het leven?