Dating nieuws

Grindr gaat filter op huidskleur verwijderen

De populaire gay dating app Grindr gaat na jarenlange klachten van gebruikers en de opkomst van #BlackLivesMatter de optie om op huidskleur te filteren uit de app verwijderen. De beslissing lijkt heel direct te zijn genomen naar aanleiding van vele protesten in Amerika van #BlackLivesMatter. Daar staan veel mensen op dit moment op tegen alle barricades rondom racisme. #BlackLivesMatter is opgericht nadat George Floyd bij een arrestatie stikte doordat een blanke agent minutenlang op zijn nek had gezeten. Na de vele protesten en het neerhalen van verschillende standbeelden die symbool staan voor racisme lijkt ook Grindr nu actie te ondernemen tegen racisme op hun datingsite.

Tweet over het verwijderen van de filteroptie Grindr gaat Viraal

Het verwijderen van de filter optie lijkt namelijk een direct gevolg van een tweet van een Grindr gebruiker die viraal ging op twitter. De tweet was een reactie op een uiting van Grindr zelf waarin de app aangaf solidair te zijn met de #BlackLivesMatter beweging. Veel gebruikers kwamen bij deze tweet in opstand omdat ze het hypocriet vonden omdat Grindr volgens hen weinig tot niets doet aan racisme. Veel gebruikers reageerde op de tweet van Grindr om de etniciteit filter uit de datingapp te verwijderen. Kort daarna uitte Grindr naar buiten daadwerkelijk de functie om op huidskleur te filteren te verwijderen.

Vraagtekens bij motivatie van Grindr om huidskleur filter te verwijderen

Ondanks dat de gebruikers deze maatregel verlangde van de datingapp Grindr worden er vraagtekens door de gay community gezet bij de motivatie. Veel donkere mannelijke gebruikers geven aan dat ze het niet gepast vinden dat Grindr de filter nu pas gaat verwijderen. Zeker omdat na jarenlang dit aan te vragen werd er niet naar de donkere gay community geluisterd door Grindr. Sommige van hen geven zelfs aan te zijn geblokkeerd op Grindr nadat ze aanhoudend klaagde over de huidskleur filter. De donkere mannen geven aan dat Grindr pas de huidskleur filter wil veranderen nadat blanke mannen dit standpunt lijken te ondersteunen. Grindr lijkt pas solidair te zijn sinds de #BlackLivesMatter beweging veel aandacht en ondersteuning krijgt. 

Teleurstelling

Naast vreugde is er ook teleurstelling bij het verwijderen van de huidskleur filter bij Grindr. Zo zeggen veel zwarte mannen niet alleen de app te gebruiken om een date of relatie te vinden, maar ook simpelweg om als het ware in contact te komen met donkere mannen in hun regio die net als hun gay zijn. Dit vinden zij erg belangrijk omdat binnen de zwarte gemeenschap homoseksualiteit niet altijd even geaccepteerd wordt. Door deze filter konden ze makkelijk in contact met hen komen om hen eventueel te helpen met acceptatie. Daarnaast vinden veel Grindr gebruikers dat alleen het verwijderen van een huidskleur filter niet de manier is om racisme tegen te gaan. Zo wordt er namelijk nog weinig gedaan aan andere uitingen van racisme op de datingapp. 

Britt Meijer

Britt Meijer schrijft voor de redactie van Datingsites.nl. Datingsites worden uitgeprobeerd en getest op elk mogelijk criterium. Is de datingsite wel of niet betrouwbaar? Vind ik hier mijn Flirt of mijn Liefde voor het leven?