Meest voorkomende klachten op Datingsites

identiteit-fraude-datingsites

Nederland telt steeds meer singles. Dat is goed, want hierdoor komen er steeds meer (betrouwbare) datingsites waar je uit kunt kiezen. Ruim 13 procent van de Nederlanders vind zijn partner nu via internet. Tien jaar geleden was dit nog maar 2 procent. Toch is er over het huidige aanbod nog veel te verbeteren, ondervindt NRC Q na een uitgebreid onderzoek en navraag bij onder andere klacht.nl en het klachtenkompas van de consumentenbond.Hoogoplopende kosten en privacyproblemen zijn een van de grootste zorgen van de online datingwereld.

Het afgelopen jaar kwamen bij Klacht.nl ruim 900 klachten binnen over online dating. Afgelopen maand, in de aanloop naar Valentijn, kwamen de meeste klachten binnen, ruim 100 in totaal. Ook de consumentenbond krijgt bij het Klachtenkompas veel klachten binnen over datingsites. Dusdanig veel dat er in 2013 afspraken werden gemaakt en het Keurmerk Veilig Daten in het leven is geroepen. Dit zou veel fraude en onduidelijkheid tegen moeten gaan. Maar nog niet alle problemen zijn opgelost.

Hier vind je een opsomming van de 3 grootste problemen op datingsites:

Klacht 1: Nepprofielen

Nepprofielen zijn er in twee soorten. Sommige mensen op datingsites doen zich anders voor dan wie ze daadwerkelijk zijn, maar een nog groter probleem zijn de neoprofielen die sommige datingsites zelf maken. Zo heeft Cupidos zich schuldig gemaakt aan dit fenomeen. Deze neoprofielen proberen mensen vanuit andere sites naar Cupidos te lokken om daar (betalend) lid te worden. Cupidos heeft zich hiervoor overigens voor de rechter moeten verantwoorden. Na navraag bij verschillende klachten platforms blijkt dit niet de enige datingsite die gebruik lijkt te maken van nepprofielen.

Klacht 2: Persoonlijke gegevens ineens openbaar

Nepaccounts die worden aangemaakt met jouw persoonlijke gegevens, een probleem dat veel voorkomt op bijvoorbeeld Badoo, een grote internationale datingsite. Badoo is in Nederland relatief klein, maar toch klaagt volgens verschillende klachtenplatforms bijna 40% over deze nepaccounts. Het College Bescherming Persoonsgegevens geeft geen exacte gegevens over de datingsites die zich hieraan schuldig maken.

Klacht 3: Onopzegbaar dure lidmaatschappen

creditcard fraude datingsites

Volgens de Consumentenbond gaan de meeste klachten die ze binnenkrijgen bij het klachtenkompas over de hoge kosten en problemen bij het opzeggen. Met name Parship komt er volgens de Consumentenbond niet goed vanaf.?Voorheen toonde het de kosten alleen per maand bij een tweejarig abonnement, terwijl de kosten voor een halfjaar abonnement twee keer zo hoog waren. Inmiddels heeft Parship dit wel aangepast naar een duidelijkere weergave van de kosten. Maar dit is niet het enige probleem bij datingsites, ook worden vaak abonnementen stilzwijgend verlengd bij niet tijdig opzeggen. Zegt men wel op tijd op, dan wordt er vaak geklaagd over een moeizaam verloop van het opzegproces of onverwachte extra kosten. Waar Parship dit probleem snel heeft aangepakt, zijn er nog talloze datingsites op internet te vinden waar deze problemen nog aan de orde van de dag zijn.

Bron: http://www.nrcq.nl/2015/02/16/dit-zijn-de-meest-voorkomende-klachten-over-datingsites

Britt Meijer

Britt Meijer schrijft voor de redactie van Datingsites.nl. Datingsites worden uitgeprobeerd en getest op elk mogelijk criterium. Is de datingsite wel of niet betrouwbaar? Vind ik hier mijn Flirt of mijn Liefde voor het leven?