Dating nieuws

Nadelen van een gratis datingsite

Er zijn verschillende soorten datingsites in Nederland. Over het algemeen is het aanmelden bij alle datingsites gratis. Het gebruik van de datingsite kan per datingsite verschillen. Zo heb je datingsites waarbij je gratis beperkt gebruik van kan maken, je hebt datingsites waarbij je lid bent op abonnementsbasis, datingsites waar je betaald per bericht en gratis datingsites. Nu vraag je je natuurlijk af waarom niet iedereen kiest voor een gratis datingsite maar hiervoor gaat betalen. In dit artikel geven wij meer informatie over onder andere de nadelen van een gratis datingsite en de voordelen van een betaalde datingsite.

Een van de nadelen van gratis datingsites richt zich op het aanmelden op deze websites, aangezien dit ontzettend gemakkelijk en volledig vrijblijvend is. Hierdoor melden veel mensen zich op de datingsite aan, maar zitten daar ook veel mensen/singles tussen die eigenlijk niet echt op zoek zijn naar een partner of zelfs de liefde van hun leven. In sommige gevallen zijn de mensen die zich aanmelden geen single, maar willen alleen online op zoek gaan naar bijvoorbeeld erotisch contact of om te kijken hoe goed ze in de markt liggen.  Een van de nadelen van gratis datingsites is dat ze niet serieus op zoek zijn, maar gewoon het uit willen proberen.

Privacy op gratis datingsites

Daarnaast behoort de beperkte beveiliging van de privacy tot de nadelen van gratis datingsites. Doordat iedereen gratis kan aanmelden kan iedereen die zich aanmeldt je profiel zien. Omdat dit zo makkelijk is kan bijvoorbeeld iemand in de buurt makkelijk naar leden in de omgeving zoeken om zo erachter te komen wie er op de datingsite zit. Veel van de datingsites schermen de gegevens netjes af, waardoor alleen leden van de site de informatie in kunnen zien. Een van de nadeel van een gratis datingsites is ook dat iedereen zich heel gemakkelijk aan kan melden en lid kan worden. Hierdoor heeft in potentie iedereen de mogelijkheid om je profiel in te zien, zonder dat daar aan de andere kant een investering voor nodig is. In sommige gevallen van een bepaalde datingsite zoals bij Novamora en SeccondLove kan je instellen dat andere leden alleen je profiel zien wanneer jij hier goedkeuring voor hebt gegeven. Op deze manier zijn je gegevens beter beveiligd. Daarnaast hebben veel betaalde datingsites de informatie van de leden goed beveiligd waardoor de gegevens niet makkelijk te hacken zijn. Wanneer je een gratis datingsite heb heb je meer kans dat je gegevens gelekt worden, omdat er minder geinvesteerd is in software beveiliging.

Serieuze online date

Een ander nadeel van een gratis datingsite is het vinden van een serieuze relatie of serieuze date. Veel gratis leden zijn niet op zoek naar liefde maar naar erotiek. Dit merk je al snel terug in de gesprekken of wanneer je een date hebt. Leden die op een betaalde datingsite zijn aangemeld hebben er geld voor over om een serieuze relatie te vinden. De drempel om je aan te melden bij een betaalde datingsite ligt een stuk hoger waardoor je meer serieuze leden vindt. De betaalde datingsites vragen om een investering, waardoor singles beter na dienen te denken over het feit of ze daadwerkelijk op zoek zijn. Net als de overige nadelen van gratis datingsites zorgt dit er dus voor dat je binnen het aanbod meer moeite zal hebben om een leuke date te vinden.

Voordelen van betaalde datingsites

Tegenover de nadelen van gratis datingsites staan stuk voor stuk voordelen van betaalde datingsites. In veel gevallen blijft het aanmelden gratis. Echter heb je ook datingsites zoals Elitedating, Be2 en Parship waar je een persoonlijkheidstest van een halfuur moet invullen. Wanneer je niet echt op zoek bent naar iets serieus zal je waarschijnlijk ook geen zin hebben om een persoonlijkheidstest in te voeren voordat je gaat aanmelden. Andere datingsites zoals Relatieplanet en Novamora kan je alleen leden een berichtje sturen wanneer je betalend lid bent. Door dit betalend te maken kan je als gratis lid geen andere leden lastig vallen zonder dat je echt naar iets serieus op zoek bent. Door dit te doen leggen de datingsites de drempel hoger. 

Zoals we al eerder vernoemd hebben is een ander voordeel dat je gegevens op een betalende datingsite beter worden gewaarborgd. Je hebt minder kans dat de datingsite je gegevens doorverkoopt of dat de site geen goede beveiliging hebt en daardoor kans heeft om gehackt te worden. Weeg de nadelen van gratis datingsites af tegen de voordelen van betaalde datingsites en maak op die manier een goede keuze voor jezelf.

Britt Meijer

Britt Meijer schrijft voor de redactie van Datingsites.nl. Datingsites worden uitgeprobeerd en getest op elk mogelijk criterium. Is de datingsite wel of niet betrouwbaar? Vind ik hier mijn Flirt of mijn Liefde voor het leven?