Dating nieuws

Aan relatietherapie beginnen

Je relatie onderhouden kan af en toe vrij lastig zijn. Bij iedereen gaat het af en toe wel eens wat moeizaam. De ene periode zal bij de ene echter wat heftiger zijn dan de andere. Daarom kan Relatietherapie dan een uitkomst bieden. Wanneer biedt relatietherapie nu uitkomst, wat is het en hoe begin je er met je partner over. Wij vertellen je in deze blogpost meer over relatie therapie en helpen je graag een handje op weg.

Welke vormen van relatietherapie heb je?

Grofweg zijn er 2 vormen van therapie te onderscheiden. Zo heb je in onze ogen, relatietherapie en coaching. Coaching is eigenlijk het voorstadium van therapie. Coaching kun je gebruiken wanneer het even wat minder gaat. Een coach zal je helpen en de hulpmiddelen geven om zelf aan je relatie te werken. Dit is vooral handig wanneer de problemen nog niet erg groot zijn. Een relatiecoach kan ook handig zijn als je relatie al goed is, maar je deze wilt versterken. Daarnaast heb je relatietherapie, welke er is als het echt slaat gaat tussen jullie. Hierbij zal de therapeut samen met jullie gaan nadenken over hoe jullie weer toenadering kunnen zoeken naar elkaar. Een therapeut kan je helpen om de negatieve spiraal te doorbreken. Om je vertrouwen in je relatie weer te herstellen kan een therapeut je helpen.

We begrijpen dat dit af en toe ongemakkelijk zal zijn en het zeker niet eenvoudig is om er mee te beginnen. Want hoe snijd je het onderwerp aan bij je partner. Mocht het zo slecht gaan, maar elkaar toch niet kunnen laten gaan. Dan kan relatietherapie echt helpen en is er dus ook niets om je voor te schamen. Wees hierover eerlijk tegenover je partner en zeg duidelijk wat je wilt.

De behandeling

Je hebt de stap gemaakt om in behandeling te gaan, hoe gaat dat nu verder. Als eerste zul je moeten beginnen met alles te vertellen. Dit zal uiteraard niet gemakkelijk zijn, want je moet al je gevoelens delen bij een wild vreemd iemand. Toch is het van belang dat je eerlijk bent en alles verteld wat je dwars zit. Want anders kun je ook niet goed geholpen worden. Een relatietherapeut is professioneel en getraind om om te gaan met jullie verhaal. Er is dus niets om je voor te schamen. Je komt hier namelijk voor hulp. Van belang is het uiteraard dat je beide open staat voor de therapie en beiden bereid bent om te werken aan je relatie. Anders zal het niet snel zin hebben. Een belangrijk punt bij relatie therapie is bekijken hoe het zo gelopen is. Waar komt de liefde voor elkaar vandaan, en hoe heeft het zo mis kunnen gaan. Wees eerlijk tegen elkaar en vertel dus precies wat je leuk vindt aan de andere, maar ook wat je dwars zit. Door te luisteren, met behulp van de therapeut kom je al een heel stuk vooruit.

De therapeut zal je weer helpen met open te staan voor de denkwijze van je partner. Daarnaast zal die je proberen te helpen om de communicatie te verbeteren op de vlakken waar het fout loopt. Het kan in het begin misschien wat ongemakkelijk zijn om naar een relatietherapeut te gaan, maar uiteindelijk zul je merken dat dit een belangrijke stap is in jullie relatie. Is de andere je echt dierbaar en ben je nog niet klaar om je partner te verliezen? Dan is relatietherapie wellicht de oplossing voor jou.

Britt Meijer

Britt Meijer schrijft voor de redactie van Datingsites.nl. Datingsites worden uitgeprobeerd en getest op elk mogelijk criterium. Is de datingsite wel of niet betrouwbaar? Vind ik hier mijn Flirt of mijn Liefde voor het leven?