Voor de gek gehouden door een catfish?

De wereld om ons heen verandert en de manier waarop we met daten gaan ook, we komen het fenomeen catfish steeds vaker tegen. Waar we vroeger een fysieke afspraak moesten hebben, we met stiekeme briefjes in elkaars kluisje werkte op school, of liefdesbrieven verstuurde en met Valentijnsdag een lief briefje bij iemand in de brievenbus stopte. Maar sinds de komst van het internet zijn we overgestapt op online daten en meer online contact.

Via je smartphone kun je eenvoudig contact houden met iedereen die je dierbaar is. Happn, Tinder en Once, zijn datingapps waarmee je eenvoudig nieuwe mensen kan leren kennen, maar ook via de gangbare social media kanalen als facebook en een tijdje geleden nog Hyves kon je ook eenvoudig nieuwe contacten op doen. Op deze manier leer je veel nieuwe mensen kennen, maar soms gaat dat ook wel eens mis. Hoe weet je wie je kan vertrouwen en waar moet je op letten?

Je anders voordoen

In het normale echte leven ben je wie je bent, en natuurlijk kun je je wel wat anders voordoen dan normaal, maar tot op zekere hoogte. Je uiterlijk, je gedrag, je vrienden en familie die kun je niet faken. Dit blijft toch allemaal hetzelfde. Online wordt dit echter een ander verhaal en kun je met foto’s van anderen en een nep profiel op social media je voordoen als een heel ander persoon. Met een andere achtergrond, opleiding en baan en je dus wellicht een stuk succesvoller en knapper voordoen dan dat je daadwerkelijk bent. Er zijn op het internet mensen die hier een sport van maken om zich voor te doen als iemand anders en zo in contact te komen met andere mensen. Deze mensen worden een catfish genoemd.

Waar op te letten bij een catfish

Op datingsites zijn er vaak genoeg mensen die een andere identiteit aannemen om ze contact te leggen. Dit kan verschillende redenen hebben, sommige mensen zijn getrouwd en willen op deze manier discreet contact of een affaire. Ze zoeken wat foto’s van iemand anders uit zodat de omgeving er niet achter komt wie hij of zij daadwerkelijk is. Dit is natuurlijk niet zo schadelijk voor iedereen, want hij of zij zal uiteindelijk wel zijn echte identiteit blootgeven. Het gaat soms echter veel verder. In Afrika gaan gelukszoekers zelfs een stap verder. Hier doen mensen zich voor als iemand anders, om een overtocht naar Europa te verdienen of om mensen financieel op te lichten.

Veel mensen denken dat zei hier zelf niet in trappen, maar liefde maakt je wel blind en zorgt er dus voor dat mensen het wel doen. Geloof verhalen dus niet die te mooi zijn om waar te zijn. En kijk bijvoorbeeld ook altijd meerdere social accounts, zodat je met wat meer zekerheid kan zeggen dan iemand daadwerkelijk bestaat en is wie hij of zij is. Denk je dat je te maken hebt met een catfish? Stop dan direct met het contact en ga verder met het zoeken van een leuke date en kom niet in de verleiding. Je kunt hem of haar ook rapporteren bij de webmaster zodat ze geen andere mensen voor de gek kunnen houden.

Wil je meer lezen over veilig daten? Lees dan eens over het Keurmerk Veilig Daten.

Britt Meijer

Britt Meijer schrijft voor de redactie van Datingsites.nl. Datingsites worden uitgeprobeerd en getest op elk mogelijk criterium. Is de datingsite wel of niet betrouwbaar? Vind ik hier mijn Flirt of mijn Liefde voor het leven?