Keurmerken voor Veilig Daten

Tijdens de reviews van diverse datingsites besteden we veel aandacht aan de betrouwbaarheid van de datingsite en de privacy van de gebruiker, speciaal hiervoor is het Keurmerk Veilig Daten opgericht. We treffen het regelmatig aan: Nepprofielen en onduidelijke abonnementsvoorwaarden en poging tot oplichting. Op veel malafide datingsites kun je opgelicht worden en vervolgens is er voor klachten niemand bereikbaar. Vanaf heden is dat verleden tijd doordat er diverse instanties keurmerken in het leven hebben geroepen om datingsites te keuren en het kaf van het koren te scheiden. We willen immers niet nooit meer opgelicht worden op datingsites. Nu er eenmaal een keurmerk is, is het is wel even belangrijk dat we weten welke datingsites een keurmerk bezitten, hoe we het keurmerk kunnen herkennen en welke keurmerken uberhaupt betrouwbaar zijn.

Veel voorkomende oplichting

Oplichting kan voorkomen in verschillende vormen. Uiteraard kun je opgelicht worden doordat een datingsite niet doet wat wordt beloofd. Echter zijn er ook vormen van oplichting die je niet eens in de gaten hebt. Hieronder hebben we de meest voorkomende situaties van oplichting nader toegelicht.

Oplichting door nalatigheid: Er zijn situaties waarin datingsites beweren dat ze een x aantal echte leden hebben, maar in werkelijkheid zijn het allemaal nep profielen. Lees daarom van te voren in de algemene voorwaarden of de datingsite geen ‘fictieve datingsite’ is.

Oplichting door jaren lang abonnement: Wanneer jij je aanmeldt voor een datingsite is het belangrijk om in de algemene voorwaarde te lezen wat de minimale duur van het abonnement is dat je afsluit. Op enkele malafide dating sites is de minimale duur van een abonnement erg lang (bijvoorbeeld 1 maand) en als je niet tijdig opzegt kun je er zomaar een jaar aan vast zitten.

Oplichting door nep profielen: Fraudeurs die achter nep profielen zitten zijn moeilijk op te sporen en dit is moeilijk tegen te gaan. Met nep profielen en nep foto’s bouwen ze in een paar weken tot maanden tijd een vertrouwensband op. Er is een bekend verhaal van een meisje dat via een internationale datingsite in contact kwam met ene Amerikaanse jongen. Hij plande een bezoek en wilde komen overvliegen vanuit Amerika. Op het vliegveld belde hij het meisje op dat zijn bankpas was gestolen en of ze geld kon overmaken om zijn reis te betalen. Eenmaal betaald hoorde ze nooit meer iets van hem. Dergelijke oplichting is moeilijk tegen te gaan.

Keurmerk Veilig Daten

De consumentenbond heeft het Keurmerk Veilig Daten in het leven geroepen om oplichting via datingsites tegen te gaan. Naast de controle of datingsite nakomen wat ze beloven moet er transparantie zijn over de prijzen en abonnementsmodellen, een klantvriendelijke voorwaarde, een fel beleid tegen oplichting en is het voor de consumentenbond ook belangrijk dat dating sites goed bereikbaar zijn voor klachten. Het keurmerk is te herkennen aan onderstaand logo dat wellicht op de datingsite vermeld staat. Datingsites die inmiddels een betrouwbaarheids keurmerk hebben gekregen zijn onder andere Lexa, Relatieplanet, Pepper, PARSHIP, Match4me, e-Matching, Paiq, 50plusmatch en eDarling.

keurmerk veilig daten oplichting fraudeThuiswinkel waarborg

Om internet oplichting via webshops tegen te gaan is Thuiswinkel waarborg in het leven geroepen. Met het thuiswinkel waarborg krijgen consumenten als het ware een garantie dat ze veilig kunnen shoppen op internet. Inmiddels hebben ruim 2100 webshops (waaronder veel datingsites) een certificaat ontvangen van thuiswinkel waarborg. Of een datingsite is aangesloten bij thuiswinkel waarborg is te controleren op de website van thuiswinkel waarborg en aan het logo dat vermeld staat op de datingsite zelf. Zie onderstaand logo om een certificaat van thuiswinkel waarborg te herkennen.

thuiswinkel waarborg

Branchevereniging Singles Keurmerk

Speciaal voor relatiebemiddeling is het Branchevereniging Singles Keurmerk opgezet. Het keurmerk staat geeft als het ware een kwaliteitsgarantie voor bureau’s in de relatiebemiddeling. Door de strenge eisen zijn er niet veel relatiebemiddelingsbureaus die het keurmerk ontvangen. Relatiebemiddelaars met een keurmerk zijn onder andere 40PlusRelatie.nl, DatingOost.nl en Mens-en-relatie.nl. Het keurmerk is te herkennen aan onderstaand logo.

branchevereniging singles keurmerk oplichting datingsites

Meldpunt Internet Oplichting

Wanneer je onverhoopt toch bent opgelicht via internet is het verstandig om dit aan te geven op het meldpunt internet oplichting op de website van de politie. Je kunt hier ook controleren of er in het verleden meerdere meldingen zijn geweest van internetoplichting.